Různé způsoby číslování nadpisů v dokumentu

Běžně jsou nadpisy číslované číslicemi, které bývají odděleny tečkami, např. 1.2.2. Jak postupovat, když chcete způsob číslování změnit? Toto je doplnění ke kapitole 4.2.13 Jak číslovat nadpisy (kapitoly) na straně 184 knihy o Writeru.

Jako příklad si představte následující způsob číslování – kapitola první úrovně je označena písmenem abecedy, podkapitola týmž písmenem  a navíc ještě indexem, který je římskými číslicemi (viz C.I, C.II a C.III). Pomíjím, zda je to smysluplné… 😉

Způsob číslování osnovy ve Writeru

 

Podle kapitoly si zobrazte okno pojmenované Znak z nabídky Nástroje | Číslování osnovy.

  1. Klikněte v seznamu Úroveň vlevo na jedničku, pak v seznamu Číslo vyberte A, B, C, …, do oddělovače Za vložte tečku a mezeru.
  2. Klikněte v seznamu Úroveň vlevo na dvojku, pak v seznamu Číslo vyberte I, II, III, …, v seznamu Zobrazené úrovně nastavte dvojku a do oddělovače Za napište mezeru.
  3. Stiskněte OK a podle kapitoly 4.9.1 Jak do dokumentu vložit jeho obsah na straně 277 si aktualizujte obsah dokumentu.

Toto je samozřejmě příklad, podobných kombinací lze vytvářet něurekom.

 

5 komentářů u „Různé způsoby číslování nadpisů v dokumentu“

  1. Ďakujem za užitočný tip (a ešte užitočnejšiu knihu), no ako Slovák „dvíham palec“ najmä za nádherný výraz „něurekom“ -:)

  2. Chvilu som rozmyslal co to je „něurekom“ .
    Co sa tyka cislovania nadpisov v technickej dokumentacii pouzivame vylucne cislovanie typu 1.2.3..

    Ale nasiel som jednu chybu ? V PDF na strane 35 je URL link – ked ho skopirujem vzy mi vlozi iba knihy.nic.cz/libreoffie ?? pritom v PDF je to korektne (PDF reader mam foxitreader)

  3. je mi jasné, že neúrekom je ze slovenštiny, ale já jsem původně Jihomoravák a tam občas používáme „něurekom“, ve významu „opravdu hodně“ nebo „nesčíselně“.

    BranKo, chyba je nemilá, díky, budu je psát a po nějaké době se doufám udělá opravné vydání.

  4. Hezký den, přeji. Děkuji za knihu, kterou momentálně studuji. Je velmi užitečná a dozvěděl jsem se spoustu nových věcí a postupů, o kterých jsem nevěděl, nebo neuměl správně použít. V knize jsem našel pár drobností, které by stálo za to opravit. Až knihu dočtu, sepíšu je a zašlu. Trochu mě mrzí, že je v knize spoustu odkazů na web, kde mají být umístěné příklady a video návody, ale zde jsem našel jen „regulární výrazy“ a „číslování nadpisů“. Možná jen špatně hledám. V každém případě bych velmi uvítal i knihu ke Calcu. Držím palce a přeji mnoho úspěchů v další práci.

  5. Dobrý den, Pavle,

    budu rád za sepsané komentáře.

    Co se týče dalších materiálů, máte pravdu, nejsou zde. Omlouvám se. Je to chyba a počítám s tím, že je budu postupně doplňovat. Kniha o Calcu je v mém případě velký otazník, třeba se objeví někdo rychlejší, kdo ji napíše.

Komentáře nejsou povoleny.